PRO NADĚJKOV A OKOLÍ


Bouchači a Keřky

15.05.2012 08:29

Sobotní prudké ochlazení a ranní déšť jako by nebyly, tedy alespoň pro některé z nás. I přes ranní nejisté telefonáty, zda opravdu brigáda bude, jsme se na farské zahradě sešli. Po úvodním zavelení vrchního velitele brigády Zdíka: "Trojstup!" (Možná to byl trojřad, pořád se mi to plete:-)), jsme utvořili kruh a v podobném duchu kázně a disciplíny jsme pokračovali až do večera.

Krátké úvodní slovo, důležité pokyny ohledně svačiny, bezpečnosti práce a případných zranění (malé oděrky měl ošetřovat velitel amputací, zaseklé sekyry byla připravena okouknout MUDr.Anežka Veselá) vystřídalo rozdělení do 2 skupin - Bouchači (otloukali kmeny) a Keřky (vysazovaly keře). Jako moderní spolek jsme samozřejmě hleděli na rovnoprávnost a rovné příležitosti mužů a žen, takže i ženy mohly být Bouchači a muži Keřky. Zajímavý postřeh pro sociology a další -ogy jest, že této příležitosti bylo využito pouze jednosměrně, jasněji řečeno, několik žen se stalo Bouči, žádný muž nebyl Keřka:-)

Díky autoritě velitele stačilo zařvat jen 3x : "Svačinááááá!!!" a do půl hodiny všichni odhodili nářadí a povzbudili svůj srdeční rytmus kávou, rozmrazili zkřehlé prstíky čajem či potěšili ledviny Bernardem od Bohouše Hrušků z Božetic, za kterýž mu velmi děkujeme!

Příjeným překvapením byl příchod hasičů, kteří zrovinka v sobotu sbírali po Nadějkově staré železí. To asi ten starý plot, co jsme jim dali, je tak uchvátil. Neustále se dožadovali těžké práce, tak tahali polena a kameny, které už jim prošly rukama při první brigádě.

Děti, které, jak je patrné z fotek, dokáží v podstatě to samé co dospělí, zdatně kladívky i sekyrami otloukaly švestkový kmen. Ukázaly nejen rodičům, kteří to zpravidla vědí, že potřebují dostat důvěru... Pak zmizely s Anežkou a Štěpánkou do Řeháčkoviny a přišly tak o guláš. Kláštěrní gulášek z Milevska byl výtečný a brigádníci žraví, takže se na dětičky nedostalo. V záloze jsme měli naštěstí hospodu. Děti zachránila polévka a červená limča. (pozn.Nebojte, naštěstí se při dopolední sváče nacpaly koláči a buchtami a odpoledne do sebe tlačily tlačenku, jak chlapi v hospodě.)

Odpoledne bylo dosázeno, Bouchači mlátili a brousili, velitel si odskočil do Chyšek křtít a skupinka trpělivých a silných se pustila do ohniště. Kolaps některých nastal v momentě, kdy Lukáš Gavlovský, toho dne poletující mezi Bouchači a valící oči nad jejich odhodláním, rychlostí a vytrvalostí, přišel pomoci a poradit s ohništěm a zjistil, že : "Některé kameny spolu nemluví". Složený kousek puzzlů zase rozebral a začal je skládat znovu... A tak teď už spolu kameny mluví a nakonec i všichni, kdo se o skládání ohniště snažili a velmi přičinili. Je vyskládaná půlka kruhu o průměru 6 metrů. Před pátou hodinou naštěstí došly placáky:-)

Odpolední tlačenka, chleba se sádlem a cibulí a pivo byly trefou do černého. Ti nejvytrvalejší potřebovali vydatnou stravu!

OTLOUKAČKA - SÁZEČKA se vydařila. Někteří píší pochvalné maily a dokonce se najdou i tací, kteří se ptají, kdy bude další brigáda. Nebojte brzy a včas se to dozvíte. Jeden z účastníků, pan Karel Urbánek z Jistebnice, který se ohání pilou víc než zdatně, takže se pustil do tvorby 3m dlouhého koryta nám napsal: "Po příjezdu na místo nám předhodili krásný dubový kmen. Z toho jsme pod odborným vedením Lukáše Gavlovského po 4 hodinách usilovné práce udělali piliny a hobliny. Při tom jsme na pohon strojů spotřebovali spoustu elektrické energie a benzinu. Sami jsme sežrali flák tlačenky a vypili moře piva a kafe. Všechen ten nepořádek po nás potom musely nadějkovské víly uklidit."

 

Fotky od Petry jsou zde

 

Děkuji všem 55 účastníkům brigády za jejich pohodový přístup, nadšení i radost ze společného díla!

 

Jana Průšová

 

—————

Zpět